platile la bugetul de stat!!!


BUN TIMP TUTUROR.

Doresc sa supun atentiei o problema pe care am mai postat-o pe diferite forumuri avocatesti, pe cel al ministerului de finante( pe care la scurt timp nu l-am mai putut accesa – forumul) si care nu-si gaseste un raspuns clar dar mai ales CORECT si LOGIC.

Dupa cum stim cu totii, de la 01.01.2007, din programul care genereaza ordinele de plata, foi de varsamant, cu cod de bare, catre bugetul de stat, a disparut numarul de evidenta a platii;
Sub acest pretext, s-a inceput o practica interesanta ca orice plata efectuata de un contribuabil (chiar si a lunii curente), sa fie dusa de catre onor finantistii ANAF catre cea mai veche datorie a contribuabilului – obligatie principala – sau accesorii cum le place domniilor lor sa denumeasca penalitatile si majorarile.
Cu totii stim ca obligatiile unui contribuabil catre bugetul de stat se impart in doua mari categorii dupa caracterul lor:
– obligatii cu caracter de stopaj la sursa (reprezentand platile la buget pentru angajati si somajul angajator) cu caracter de infractiune si este incadrata penal.
– celelalte obligatii ale societatii care nu intrunesc elementele unei infractiuni.
Ceea ce nu mi se pare de loc corect si logic este faptul ca in momentul in care faci plati la prima categorie – respectiv catre obligatiile cu caracter de stopaj la sursa – sume din aceste plati sa stinga penalitati si majorari deoarece in acest mod, automat ramai „dator” la obligatia principala si automat intri sub incidenta penalului. Sesizand acest aspect celor de la administratia financiara, mi-au raspuns ca nu este
adevarat, ca agentul economic are ordinele de plata in care suma virata este egala cu suma datorata lunii respective. Atunci ma intreb ce este corect: situatia din acele fise sintetice ale finantelor sau situatia din situatia contabila a societatii?
Despre cea de-a doua categorie, cu toate ca nu este logic, pot sa duca duca platile unde doresc dumnealor. Cel putin deocamdata. Cei de la finante motiveaza ca asa este programul, ca ei nu fac decat sa introduca suma platita de contribuabil si calculatorul o duce si stinge din urma cea mai veche datorie – principala sau accesoriu. Parerea mea este ca ” asa o fi programul” dar mai depinde si cum il folosesti. M-am uitat si in lege si nu am vazut nici un articol de lege, ordonanta sau ce-or mai fi ele, in care sa se spuna ca viramentele cu caracter de stopaj la sursa pot fi folosite pentru a stinge penalitati, majorari, intarzieri, dar am intrezarit o chestiune interesanta cum ca sumele incasate din majorari si penalitati reprezinta sursa de prime, bonusuri salariale pentru angajatii ANAF.
Ma poate lamuri cineva asupra acestui paradox, de altfel nu
singurul din existenta noastra amarata?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: