Tanara speranta.


Cu receptivitate, am vazut pe un canal de stiri cum un roman, ulterior am aflat ca se numeste Costel Busuioc a reusit sa cucereasca prin vocea sa consumatorii de televiziune din Spania. Informatiile erau destul de saracute motiv pentru care am cautat informatii suplimentare pe „net”. Nu mare mi-a fost emotia cand gasind site-ul respectivului post de televiziune spaniol si vizionand prestatia romanului am regasit un tanar care cu ani in urma m-a surprins placut cu vocea sa la una din editiile unei emisiuni a TVR-ului. Nu pot afirma ca sunt un mare cunoscator intr-ale muzicii, dar vocea lui suna splendid. Ce nu mi-a placut la acea emisiune a fost ca prezentatoarea nu a stiut cum sa depaseasca acel moment din emisiune si i-a cam dat baiatului momentul peste cap. Sa fi fost de vina faptul ca sotul ei este cantaret cu aere de Elvis Presley? Mai degraba inclin sa cred ca de fapt ca lipsa culturii a determinat-o la acea atitudine.

Nu este de condamnat comportamentul acestei prezentatoare care pana la urma nu are alta vina decat incultura. In fond este o prezentatoare si atat. Un pic de acordeon, putin pian si gata crede ca-i „mancam” din palma.
Ceea ce este mai grav este că momentul in care s-a ajuns confirmă ceea ce in Romania se petrece de cel putin 100 de ani. Oamenii valorosi din toate domeniile de activitate nu se pot realiza si afirma in tara lor. Ajung cu chiu cu vai in vestul europei si acolo sunt descoperiti si slefuiţi. Si noi care i-am chinuit si nu le-am dat nici o sansa ne atribuim dupa aceea meritele si spunem cu mandrie ca ei sunt români.

Asa s-a intamplat cu Brancusi, Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Stefan Odobleja, Gogu Constantinescu, Eugène Ionesco, Paul Goma si multi, multi altii. Anual cred ca Romania pierde aproximativ 10 persoane talentate, care pentru a-si realiza visul iau drumul pribegiei.

Este si cazul lui Costel Busuioc care inteleg ca a cam plecat nu pentru adeveni celebru tenor in Spania ci pentru a munci ca zidar si a-si intretine familia. In jurul acestui tanar deja se creeaza o legendă. Se spune ca de multe ori in timp ce lucreaza ii place sa cante. Intr-o astfel de situatie, aflat pe schele, la lucru in vecinatatea unui spital spaniol l-a „palit” dorul de cantat. Nu a trebuit mult timp ca la ferestrele acelui spital sa apara gramadă: pacienti, asistente, medici care au inceput sa-l aplaude; la scurt timp a aparut si o echipa a televiziunii spaniole care l-a luat cu asalt si acum iata-l favorit la un mare premiu. Suntem informati ca Opera din Viena i-a oferit posibilitatea sa urmeze lectii de canto. Alo, Opera din Bucuresti, Alo Conservatorul l-ati avut pe acest tanar in Romania, chiar nu ati putut sa-i dati o mana de ajutor? Alo Iorgulescu, ministerul culturii putea daca dorea, sa-i acorde romanului Costel Busuioc o bursa de studiu in Romania ca nu-i durea pixul. Dar nu-i intereseaza; sunt de ajuns cheltuielile cu incultura, la ce sa mai cheltuim si cu astfel de tineri valorosi. Pavarotti a avut doar vreo doua – trei clase si restul talent innascut. Costel Busuioc s-a oprit fara voia lui la opt clase, restul e talent nativ. Voi cautati doar cu doi’şpe clase; talentul nu mai conteaza. Asta e Romania, ne place sa ne ascundem prostia dupa diplome. Cred ca in momentul in care se va renunta la aceasta abordare si vom privi omul dupa ceea ce stie sa faca si nu dupa remorca de diplome care o are vom sti sa ne descoperim singuri valorile si nu le vom lasa altora aceasta placere. Urmariti materialul de pe site-ul televiziunii spaniole si veti vedea satisfactia celor care au realizat castingul acelei emisiuni la momentul „Costel Busuioc” si expresia fetei acestora in momentul jurizarii .

Cred ca tanarul zidar roman va face cariera in aceasta bransa care nu are de-a face cu zidaria si se va alatura inegalabilelor voci Caruso, Pavarotti, Placido Domingo, Andrea Bocelli. Noi il sustinem.

Reclame

2 Responses to Tanara speranta.

  1. herdesm spune:

    Din fericire pentru Costel, el a iesit din jungla de care scriati; Am ramas noi in aceasta jungla. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: