Buturuga mică răstoarnă carul mare?


O să vă relatez astăzi despre ce ”perlă” poate emana mai marele fiscului din municipiul Râmnicu Sărat, sau despre cum înţelege un funcţionar public să dreagă ”busuiocul” când pisica moartă e în curtea lui.
Pentru a înţelege mai bine lucrurile o să va plictisesc mai întâi cu prezentarea situaţiei în fapt:
La 25 februarie 2008 societatea pe care o conduc, datora la bugetul de stat suma de aproximativ 47000 lei reprezentând în proporţie de 100% contribuţii ale angajatorului parţial decembrie 2007 si integral ianuarie 2008 la bugetul de stat după evidenţele contabile ale societaţii. Datorită faptului că plăţile sunt efectuate în conturile unice ele au fost distribuite altcumva de către calculator (al naibii calculator – ce deştept este el) în evidenţele Fiscului societatea avea sa spunem aproximativ 90% obligaţii restante datorate de angajator şi 10% restanţe la datorii angajaţi, cam de acelaşi ordin de marime (ca suma) cu ce era in evidenţele contabile la care onor fiscul a calculat penalitaţi şi majorări de circa şi ceva astfel încât, datoria finală a societaţii (debit+penalităţi şi majorări) se ridica la aproximativ 48700 lei ( corectitudinea sumelor nu are importanta, fiind apropiata de cea reala, cu observaţia ca la ora când scriu aceste rânduri nu am acces la sumele exacte dar ca ordin de marime sunt apropiate).
Tot la data respectivă la momentul depunerii declaraţiilor fiscale, aferente lunii ianuarie 2008 societatea depune şi decontul de TVA cerând rambursare de TVA. Suma de rambursat din TVA-ul dedus după evidenţele contabile era de aproximativ 49000 lei.
Undeva la 11 – 12 martie a.c. primesc somaţie de la fisc prin care suntem informaţi ca societatea datoreaza 12000 lei la buget si dacă-n nu stiu câte zile nu o achită fiscul, instituie poprire pe conturile în bancă ale societăţii. ”Stau liniştit” fiindcă între timp au sosit doi domni inspectori pentru control fiscal in scopul rambursării de TVA şi m-au asigurat ca nu este nici o problemă fiindcă suma din somaţie este net inferioară sumei pe care o solicit la rambursare şi că sunt hârtii pe care calculatorul le tipăreşte la anumite date din lună, dar fiindcă societatea are de recuperat o sumă mult mai mare decât cea din somaţie nu trebuie să mă alarmez, motiv pentru care am stat liniştit.
Sâmbătă – 15 martie a.c. surpriză în cutia poştală – instiinţare de poprire asupra sumelor din contul din bancă. Stau ca pe ghimpi 2 zile şi luni arat documentul inspectorilor fiscali, care sunt si ei bulversaţi. Dăm telefoane la fisc, ni se explică că nu’ş ce funcţionară nu a sesizat cum că am cerut rambursare de TVA şi a „scăpat” poprirea şi către bancă.
În maxim două ore, lucrurile se ”lămuresc”, fiscul trimite adresă de ridicare a titlului, numai că lucrătoarea bancii mă informează că această distracţie mă costă puţin peste 93 lei. OK, am rezolvat-o şi pe asta ”fie şi un lup mâncat de oaie”. Trece controlul, stabileste că suma la care societate are drept de rambursare este de aproximativ 48710 lei, deci cu circa 10 lei mai mult decat datora bugetului.
Urmatoarea mişcare firească a fost redactarea unei adrese către fisc prin care solicitam compensarea datoriilor societaţii cu TVA-ul de recuperat, pe care o depun la secretariatul instituţiei, facându-i o vizită de curtoazie directorului institutiei cu rugamintea expresă ca pe viitor să atragă atenţia funcţionarilor ca fie mai atenţi la ce hârtii dau drumul şi dacă se justifică sau nu expedierea unor astfel de înscrisuri. Ce-mi spune Marele Finanţist din Râmnicu Sărat: ” că la societăţi din acestea, ar trebui să li se introducă titlu de la înfiinţare sau chiar inainte de înfiinţare……” HALAL DIRECTOR!
Am trecut cu vederea că aşa suntem noi românii iertători şi mai toleranţi decât ar trebui.
Problema este că lucrurile nu se opresc aici. Luni 14.04.2008 stiţi voi, poştaşul nu sună niciodată de două ori, primesc iar o somaţie si 4 – 5 titluri executorii pe sume care nu-mi spun nimic ca ordin de mărime care una peste alta se ridica la aproximativ 38200 lei?????? Pe româneste, esti dator la stat 48700 lei , achiti prin rambursare 48710 lei că banii oricum erau la ei şi esti la zi. Vine martie, ACHITI LA BUGET CU NUMAI DOUA op-uri 61000 intr-o singura zi, reprezentând obligaţiile lunii februarie, şi ”competenta” instituţie fiscală îţi trimite hârtii igienice pe care-ţi trec sume pe care nici nu le recunosti.
Pentru a nu mai fi pus în situaţia din luna trecută am considerat că e necesară o vizită ”mai-marelui finanţist” râmnicean pentru a evita neplaceri şi erori care sa pericliteze activitatea economică a societăţii.
Supărat şi vizibil iritat de aceasta situaţie vajnicul finanţist cheamă 2 – 3 cucoane la el dupa care o da din oală-n poală că n-a venit actul de control si ca societatea apare cu datorii …….şi acelaşi calculator…..bla, bla,bla……. După care stiţi la ce concluzie a ajuns distinsul finanţist? EU VREAU SĂ DISTRUG FISCUL!!!!!!!! ca să vezi ”cum e turcu’i şi pistolul” ; la aşa ministru de finante aşa DIRECTOR.
Ei, domnule director Moise, căci de dumneavoastră este vorba, vă informez că scopul meu este să distrug INCOMPETENŢA din instituţiile statului si nu INSTITUŢIA ca atare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: