Imbogatitii tranzitiei versus amaratii tranzitiei! Sau – despre pomeni electorale.


Undeva in umbra sunt imbogatitii tranzitiei. Ei fura  fac „mici afaceri” de multe ori la limita legii vreme de 4 ani dupa care vine o vreme cand trebuie sa si dea – pomeni electorale. Toate partidele procedeaza de aceasta maniera in aceast moment. Unii lucreaza mai discet, altii la vedere. Problema este ca cei care o fac la vedere insulta demnitatea omului simplu caruia i se adreseaza. Sa dai sacose cu alimente cetatenilor defovarizati, determinandu-i sa se calce in picioare pentru o amarata de traista cu ceva de-ale gurii este cinic pentru anul 2008 si minimizeaza actul „caritabil” pe care sustin ca-l fac cei care vin cu astfel de oferte. Este o culme a bataii de joc, in centrul atentiei devenind la acest moment omul de rand, amaratul tranzitiei. De parca ar fi saracit cu voia lor. Sunt furati zi de zi, ceas de ceas de catre stat, societati de electricitate, de apa si canal, societati de gaze, magazine, administratii locale etc. Partidele stau in umbra si arunca astfel de pomeni – probabil este deliciul celor bogati sa-i vada de dupa perdea pe amarati cum se bat si se calca in picioare pentru o punga cu ceva de-ale gurii. Nu-i asa domnule Vanghelie, domnule Stavarache, domnule Mazare? E frumos sa stati cu burdihanul plin si sa-ti vezi concetatenii saraci, pensionarii cum se umilesc si se tarasc pentru o sacosa si se pare ca mai sunt si produse expirate printre ele. Urmaream uimit imaginile filmate si-mi era rusine ca sunt oameni care pot sa ajunga sa se injoseasca intr-atat in 2008. Ma uitam si asociam imaginile cu atacul pihrania asupra prazii. Saracii oameni sunt ca si acesti pesti. Rusinos despre ce ati putut organiza. O actrita pensionara se sinucide de saracie (de frica) ca nu-si va putea facturile la intretinere…… Si voi veniti sa-i cumparati cu o amarata de sacosa? Poimaine cand vor da de fundul sacosei ce vor face? Voi, veti obtine puterea locala pentru inca o legislatura si ei vor suferi inca un mandat de-al dumneavoastra.

Apropos, la Ramnicu Sarat un „amarat” de candidat la primarie se spune ca a ajuns intr-o zona locuita de cetateni de etnie roma si a „aruncat” cu gaini si pui dupa ei – fara conotatie electorala. Or vota ei cumva la localele din acest an. Oficial campania electorala va incepe pe 02 mai 2008 insa orasul s-a umplut cu panouri electorale imense cu principalii „actori locali” ai acestor alegeri. Nimeni nu le vede – sunt vorba lui nea’ Iancu „lipsesc cu desavarsire”. O fi, n-o fi, o incalcare a legii? Dar legea nu ţipa – nu o doare incalcarea ei.

Se tot comenteaza despre legitimitatea candidaturii „independentului” Oprescu. Sunt persoane care flutura legea pe acest subiect ca un stindard. Se judeca speta prin instante, dar despre autosesizarea autoritatilor si sanctionarea conform legii a celor care vin cu „pomeni (momeli) electorale” nu spune nimeni nimic – e deliciu mediatic – subiect tabu. „Hotul” neprins e negustor cinstit. Din antichitate vine o poveste conform careia cand masele populare deveneau nervoase li se servea „paine si circ”; In Romania contemporana nervozitatea dintre doua legislaturi nu prea mai conteaza, important este sa se dea poporului „paine si circ” inainte de alegeri. Votati-i pe cei care va dau paine si circ si asta veti avea vreme de patru ani.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: