START – campanie electorala la Ramnicu Sarat! Episodul III


Salut prieteni,

Profit ca este sambata si o sa va relatez aventurile celei de-a treia editii consecutive a emisiunii postului local de televiziune „Electoral 100%”. Protagonistii serii sunt – nu stiu in ce ordine sa incep – cred ca alfabetica este cea mai impartiala: dl. Holban Viorel, 36 ani, preot de profesie si „buisnessman local” – presedintele ramnicenilor PNL-isti, candidatul PNL -ului la fotoliul de primar, domnul Alexandru Manzala (65 de ani), inginer de profesie, pensionar, fost senator, fost presedinte al Consiliului Judetean Buzau cu multi, multi ani in urma, administrator la una, doua societati comerciale, liderul consilierilor PSD din primarie, membru in mai multe comitete si „comitii” si domnul Ionel Tociu, 45 ani,

 • licenţă în ştiinţe economice, specialitatea finanţe – contabilitate;
 • certificat de specializare – formator mediere (august – noiembrie 1993);
 • certificat de specializare în management (iunie 1994);
 • certificat de specializare în managementul resurselor umane (septembrie 1994);
 • certificat de specializare – consilier profesional (octombrie 1994);
 • certificat de perfecţionare în informatică (ianuarie 1997);
 • masterat – INA – SNSPA – „Guvernare modernă şi dezvoltare locală”;
 • masterat în administraţie publică locală (noiembrie 2004,

trezorier al UPSC, ultimii doi, candidati la acelasi mult ravnit scaun de primar.

Emisiunea se desfasoara cam pe aceeasi coloana vertebrala pe care v-am descris-o in episodul I, mai ales ca Dl. Holban este pentru prima oara invitat in acel studio in calitatea de candidat la postul de edil sef al municipiului Ramnicu Sarat.

Deci, conform uzantelor isi prezinta si preotul Holban un CV in care trece in revista activitatea profesionala, politica si ca om de afaceri. Am ramas impresionat cat de rapid si senin a trecut peste capitolul 1999 – 2004 cand a fost liderul tinerilor social democrati, de parca vorba aceea: „Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase„. „Ghinioiu” dansului este ca societatea civila a inceput sa se lumineze si la Ramnicu Sarat, iar in partea a doua, un privitor al emisiunii l-a rugat sa revina asupra activitatii sale din acea perioada. Ce ne spune dansul: „aflat prin 1999 prin primarie pentru o licitatie(?????) sau ceva de acest gen, ajunge(???????) la primarul Ghinioiu care-i propune sa vina in PSD????? Copil fiind(27 ani), naiv si cu sufletul curat accepta fara sa stea prea mult pe ganduri si ajunge seful TSD – plang! – nici lacrimogenul indian „Lantul amintirilor” nu mi-a creeat o asa traire emotionala intensa. Al naibii „securist”si „kaghebist” Ghinioiu asta, cum racoleaza el si aduce membrii in PSD; mai abil ca un ofiter din fosta securitate. 🙂 Sincer ma pufneste rasul. In fine doar atacand coarda sensibila a alegatorului, poti ajunge la sufletul lui; mie mi-a ….. ajuns :). Prezentarea dl-ui Holban continua printr-o prezentare moderna a unui spot de circa 4-5 minute despre un proiect realizat de domnia sa cu fonduri SAPARD. Dragut spotul chiar atractiv; Busu de la PRO TV ar fi invidios de asa realizare artistica.

Alerta. Intra in abordarea temei propuse pentru aceasta seara si Dl. Ionel Tociu. Dansul incearca sa prezinte un spot electoral pe langa ruinele fostei turnatorii din marginea orasului Ramnicu Sarat ( pentru necunoscatori cea mai moderna turnatorie la nivelul anilor ’85 – ‘ 90 un pic energofaga, dar ultimul strigat in tehnologia metalurgica a acelor ani). Sincer, Steven Spielberg sau Francis Ford Copolla ar fi invidiosi cu un astfel de decor pentru filmele lor. Abordarea mi se pare putin fortata: administratia locala e de vina de aceasta situatie sustine dansul; E la moda: Iliescu e de vina pentru revolutie, mineriade, sau Basescu pentru toate relele de pe acest pamant. Auzi domnu’, Turnatoria devine dupa revolutie societate comerciala. Avea un consiliu de administratie – poate si dvs. ati fost la acel moment membru al consiliului de administratie, nu stiu, zic si eu. Unii au ajuns boieri dupa decesul ei. Ce ati fi vrut sa plece primarul si stafful primariei sa caute clienti si implicit comenzi? Era printre primele unitati care trebuiau privatizate la acel moment si merita banii. Apropos, nu departe de turnatorie, se afla fosta Intreprindere de Organe de Asamblare (IOA) acual denumita ELARS S.A. Ce veti face daca ajungeti primar pentru cei circa 70-90 de angajati care-si desfasoara activitatea acolo- prin 2006 auzeam ca regia este de 700%? Atentie, capacitatea ei de productie este (era) foarte mare inainte de ’89. Sau din punctul dumneavoastra de vedere functioneaza „snur” si considerati ca este una dintre unitatile etalon ale orasului? In fine domnul Tociu ne promite investitori seriosi, sustinerea agentilor economici pentru sprijinirea acestora in obtinerea de fonduri europene si face aprecieri pertinente la prestatia contracandidatului Ghinioiu cu o seara inainte. Ne vorbeste domnia sa despre mentalitate, niste investitori locali, care pana la urma sunt niste „smecheri care au capusat orasul asta”. O fi stand vreunul dintre ei prin preajma sau la cine bate apropo? Ce sa facem? – deschidem orasul, facilitati fiscale, economice ne spune dansul. Poate primaria sa creeze aceste facilitati fiscale, economice sau discursul este politic? Doar pentru locatii ar putea face ceva este parerea mea.

Dl. Manzala urmeaza la speech; E de acord cu dl. Tociu dar spune ca sunt multe generalitati. Dl. Manzala spune ca in primarie este un birou, pentru fonduri europene sau de integrare europeana unde este o doamna, sau domnisoara – nu stie exact ce este, care este calificata care se straduieste, munceste si chiar se pricepe ne spune dansul. Ceilalti 3 sau 4 sunt calificati in alte domenii – ce-or cauta acolo domnule Ghinioiu? In fine continua sa ne prezinte oferta sa electorala si la capitolul 2 = infrastructura de utilitati publice si anume iluminat public cu „becuri economice si ecologice” in cartierele noi. Tot pentru cartierele noi gaze – iar gaze si tot pentru cartierele noi canalizari si alimentare cu apa. Dar pentru noi ceilalti care nu locuim in cartierele noi ce oferta aveti dom’ Manzala in afara de modernizarea statiei de epurare? Chiar asa? inseamna ca mai mult contati pe voturile celor din noile cartiere decat sa le cumulati cu ale noastre. Capitolul 3 este legat de probleme de mediu: groapa gunoi de inchis si colectare selectiva deseuri, construire incinerator de deseuri si daca e posibil sa produca energie daca puterea calorifica a deseurilor este suficienta si nu in ultimul rand parc de generatoare eoliene. Cea a fost mai intai oul sau gaina? Cine este parintele acestei ultime idei fiindca si Ghinioiu o revendica si-i atribuie paternitatea. Ce ne mai ofera dl. Manzala? Sosea centura, consolidarea albiei raului Ramnic. Auziti dom’ Manzala – de cand nu ati mai vorbit cu Vasile? Cum care? Ion Vasile , seful dumneavoastra? Cum adica nu ne spuneti si noua, ia vedeti ce spune dom’ Vasile aici. Chiar asa? O tineti la „secret”? Ajungeti iar la inima lor. Ce smecheri mai sunteti. Acum 4 ani ani Ghinioiu candidat PSD pe atunci punea „ramnicenilor pe masa” si acum cu a 13-a pensie intrati dumneavoastra in inima lor.

Continua domnul Holban care reitereaza tema smecherilor care au capusat orasul cu sprijinul primarului, sustine dansul, oare de ce? Simte ceva? Despre acest departament (de integrare europeana) domnul Holban spune ca are stiinta de o singura domnisoara?????

Intervine Dl Tociu care completeaza ca celelalte 3 persoane sunt nepoatul lui X, fina lui Y si cumatra lui Z ce intelegem noi din asta? Ce dulce-i viata de bugetar….. . Urmeaza oferta electorala concreta a domnului Tociu pentru Ramnic:

 • 4 investitori strategici vor veni in Ramnic
 • oferta de locuri de munca pentru barbati peste 2000 spune dansul;
 • unitate de implementare a proiectelor;
 • subunitati ale administratiei in doua mari cartiere ramnicene;

In fine s-au mai contrat ei un pic pe tema soselei de centura. Dl Holban sustine ca si dansul are in oferta un astfel de punct. I’auzi dom Manzala, sa fie de vina ca domnul a „crescut la cresa PSD-ului”? Domnu’ Holban dumneavoastra pe unde ati vrea sa treaca aceasta sosea de centura, aveti cumparat si dumneavoastra un teren bun de vanzare pentru un astfel de proiect?

La capitolul alegatorii intreaba, candidatii raspund, curg intrebarile mai ceva ca trenurile prin gara. Unul vrea sa stie de ce Manzala foloseste teme din proiectul electoral al actualului primar, altul vrea sa stie ce fel de personaje sunt candidatii, gen cum au facut averile, ce situatie familiala au, despre copii etc. De ce oare? ce-o vrea sa insinueze? Sau unde bate sau ce stie telespectatorul? Sa stim si noi daca e ceva de stiut. Un altul este mult mai curios si „provoaca candidatii cu un set de cate doua intrebari cum ar: fi unde va aflati politic (pe dreapta sau pe stanga), societati cu datorii la buget, „mici” proprietati despre care se vorbeste, ce au facut pentru ors si locuitorii lui, despre conditionarea votului cu venirea investitorilor, activitatea lor in consiliul local pentru a accelera procesul de obtinere a fondurilor structurale. Moderatoarea intreaba daca la Ramnic sunt oligarhi. Nu inteleg ca este raspunsul la unison ( asta daca nu fac confuzie cu o alta seara). Bravo ramniceni. Pentu o luna de zile candidatii sunt ai vostri. Fiti vigilenti fiindca dupa aceea 4 ani veti fi insa la cheremul lor. Si nu se stie iar veti plati unor politisti comunitari fiindca parcati masinile prin diferite zone din oras care multe dintre ele apartin de fapt asociatiilor de proprietari. In unele locuri nici intersectiile nu le-au iertat. Insa vine primaria trage linii cu vopsea si trimite politia comunitara si va umfla 1 leu, ca bob cu bob se umple sacul. Sau nu se stie ce noi surprize veti avea dupa aceea…… . Dea Domnul sa fie placute.

Ei firar sa fie, m-am luat cu vorba furat de peisaj si aproape ca v-am povestit emisiune. Ce zboara timpul asta…… Si fiindca am promis si imagini, luati si priviti:

Concluzie. La discurs politic ramane lider Dl. Tociu; La discurs tehnico-administrativ Manzala o balbaie cu consiliul local cica-i for legislativ . 7 hohote de ras; facea confuzie cu perioada 1990 – 1992 pe cand era senator sau asa ceva. Parintele….. emotiv ……. ca o fata mare. Lipsa coerenta in discurs, dar gospodar daca e sa tinem cont de ferma piscicola (in paranteza fie spus raportul dintre  suma de  476 000 de euro/375 ha/45 locuri de munca mi se pare cam aiurea, basca                 1 000 000 euro bani personali ~ 0,4 euro/mp suna cam aiurea – e doar o remarca personala) – sa nu disperam, e totusi prima intalnire de acest gen; Cum o fi urmatoarea?

Vom trai si vom vedea!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: