Ai, n-ai, DAI!


Cam asa poate fi denumita OUG nr. 34/2009.

Potrivit acestei ordonante, impozitul pe profit minim, calculat in functie de venituri, va fi stabilit astfel:
– pentru venituri totale anuale intre 0 – 52.000 de lei – impozit minim anual de 2.200 de lei;
– pentru venituri totale anuale intre 52.001 – 215.000 de lei – impozit minim anual de 4.300 de lei;
– pentru venituri totale anuale intre 215.001 – 430.000 de lei – impozit minim anual de 6.500 de lei;
– pentru venituri totale anuale intre 430.001 – 4.300.000 de lei – impozit minim anual de 8.600 de lei;
– pentru venituri totale anuale intre 4.300.001 – 21.500.000 de lei – impozit minim anual de 11.000 de lei;
– pentru venituri totale anuale intre 21.500.001 – 129.000.000 de lei – impozit minim anual de 22.000 de lei;
– pentru venituri totale anuale de peste 129.000.001 de lei – impozit minim anual de 43.000 de lei;

Conform OUG nr. 34/2009, impozitul minim se va aplica in cazul firmelor al caror impozit pe profit se situeaza sub nivelul aferent intervalului veniturilor in care se incadreaza.

Pentru incadrarea in transa de venituri totale anuale, se vor lua in calcul veniturile totale, obtinute din orice sursa, inregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent, din care se vor scadea:
a) veniturile din variatia stocurilor;
b) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
c) veniturile din exploatare, reprezentand cota -parte a subventiilor guvernamentale si a altor resurse pentru finantarea investitiilor;
d) veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere, conform reglementarilor legale;
e) veniturile rezultate din anularea datoriilor si a majorarilor datorate bugetului statului, care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, conform reglementarilor legale;
f) veniturile realizate din despagubiri de la societatile de asigurare;
g) veniturile neimpozabile, prevazute expres in acorduri si memorandumuri aprobate prin acte normative.

Noua grila de impozitare minima se aplica si in cazul microintreprinderilor care opteaza pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor. In prezent, cota de impozit pe veniturile microintreprinderilor este de 3%.

De asemenea, potrivit OUG nr. 34/2009, contribuabilii care desfasoara activitati de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive, inclusiv persoanele juridice care realizeaza aceste venituri in baza unui contract de asociere, si la care impozitul pe profit datorat este mai mic decat 5% din veniturile respective sunt obligati la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri inregistrate.

Cu ceva vreme in urma stabileam intr-unul dintre posturi cum ca incompetent mai mare decat Vosganian nu mi-a fost dat sa vad; insa noul ministru al finantelor tine cu orice pret sa demonstreze ca se poate si mai rau. Asemeni regelui sicilian Dionysios I, care pentru a-i arata cât de nesigura este soarta celor puternici, a atârnat la un banchet o sabie deasupra capului lui Damocles, sabie care se tinea numai intr-un fir de par, si Ministrul Pogea cauta sa „emita” teorii, care imbracate „frumos”, in ordonante, cum este cazul celei despre care vorbesc in aceasta seara sa scoata din „belea” economia romaneasca. Care economie? Probabil cea politica pentru ca economia reala se va descurca cum va putea, adica va cauta sa gratie „instinctului” de conservare sa se protejeze impotriva suprataxarii. E cam cum spunea Vosganel ca daca creste pensiile ….. creste consumul implicit TVA-ul care se va intoarce in „buzunarul” incapator al statului 🙂 . Si na’ ca sar de la una la alta. Indicatorii pentru primul trimestru al anului 2009 arata ca gradul de colectare al contributiilor la bugetul de stat a scazut, aflandu-se undeva la 70%, iar incasarile din TVA au scazut si ele. De ce ? Fiindca daca ne luam dupa ex -ministrul Vosganian au crescut veniturile pensionarilor, salariatilor  si …….. a scazut consumul, pentru ca la acest  moment in termeni reali, cu  mai multi  bani  cumperi mai putina marfa.

Pogea, alt istet, dixit: ai, n-ai, dai. „Mai draga” domnule Pogea pai esti la o varsta cand ar trebui sa stii ca romanul este foarte inventiv in materie de fentat legislatia mai ales cea care-l impovareaza. Astfel ce crezi ca vor face semenii nostrii pentru a scapa de idiotenii  de  genul celor emise de eminenta  dumneavoastra  materie cenusie?

Simplu.

1) (cunosc o persoana!) ” – In 15 ani am reusit sa pun ceva de-o parte si acum? Criza financiara, economica, taxa „AI, N-AI DAI!”? Contra 300 -500 lei inchid pravalia pentru o vreme, ii pun pe toti pe liber si ma aleg si eu cu ceva; dar lu’ Pogea tot nu-i dau….„.

2) Vor taia mai putine facturi pentru a incerca sa-si reduca cifra de afaceri.

3) Vor reduce din personal cu acte-n regula astfel incat sa poata sa achite taxa „ai, n-ai, dai!”

4) Vor „sparge” afacerea in cat mai multe societati unde vor factura cat mai putin astfel incat nu veti mai lua nici „praful de pe toba”.

5) Sunt tari vecine Romaniei unde cota unica este mult mai „dulce”:  Bulgaria, Ungaria  – 10%. Unde va „vaitati” pana mai ieri ca romanii isi cumpara masini second hand si le imatriculeaza pe-afara, o sa asistati acum ca romanii isi vor muta sau vor inregistra (noi -vechi) afaceri prin respectivele tari si voi ce veti incasa ?  Mielu’?

6) Faramitare afacere. Concediere angajati. Transformare afacere in PFA….. si iar ati pierdut niste bani……

Suficient pentru aceasta seara. Nu stiu de ce, dar astia chiar nu au gasit pe unul mai istet si chiar mai priceput pentru caciula asta mare care e Ministerul de Finante? Asta …. Pogea? …..pute ….a amatorism 🙂

Polemicus

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: