Guvernul “taie frunza la caini”!!!!!!


Bataia de joc politica continua si in vreme de criza. Dupa vreo opt luni de la instalare, intr-o perioada de criza profunda, care ne confirma “teorema” conform careia “astazi, ne este mai rau ca ieri si mai bine ca maine” guvernantii, ies si ne ametesc cu niste “reduceri de posturi bugetate” care in cea mai mare masura nici nu erau ocupate iar cele dintre putinele ocupate, vor fi desfiintate dupa cel mai probabil iesirea la pensie a celor care le ocupa. Practic nu se intampla altceva decat scad veniturile functionarilor publici nesemnificativ, iar bugetul de stat face „importante”  economii, care sunt cam asemeni unei picaturi intr-un ocean. De ce spun asta; institutiile bugetare de multi multi ani si-au incarcat artificial schema de personal cu cateva posturi care erau permanent vacante, posturi care existand trebuiau prevazute in bugetul pentru cheltuieli cu salariile. Banii trebuiau cheltuiti pentru ca daca ramaneau la sfarsitul exercitiului financiar necheltuiti, posturile respective ar fi fost demult desfiintate si atunci banii sunt distribuiti de conducatorul institutiei bugetare pe principii de asa zisa competenta profesionala numai de el stiute si cu siguranta mereu acelorasi persoane. Este de inteles cum statul, condus politic nu are capacitatea, competenta si abilitatea de a adopta masuri dure in interiorul institutiilor, agentiilor din subordinea sa pentru reducerea cheltuielilor salariale. In economia reala datorita masurilor “protectioniste” si de sprijin al intreprinderilor am constatat cum aproximativ 115000 de societati comerciale au inchis datorita si crizei economice si taxei forfetare, circa 540000 de mii de angajati au intrat in somaj. Nu a pasat nimanui. Acum pe toate canalele media sau pe posturile tv ale canalelor de nisa – stiri – ni se prezinta sau se fac emisiuni interminabile cum ca ar fi o tragedie daca 10000 sau 150000 de persoane dintre bugetari vor fi concediati….. Nu inteleg; care este problema? Economia reala s-a comprimat cu 6,5 procente. Mi se pare normal si de mult bun simt ca si statul sa-si revizuiasca structura de personal si asa supraancarcata, fiindca daca la un moment dat numarul contribuabililor persoane juridice era mare, in acest moment numarul lor s-a redus simtitor, se impune necesitatea economica daca vreti sa-si ajusteze si statul cheltuielile.

De ce spun ca statul taie frunza la caini?

Simplu, aceste masuri “drastice”, sunt demne de rasul curcilor. Altul este de fapt scopul a ceea ce urmaresc ei.

“Abilii” nostri puliticieni, se fac a lucra – si noi chiar ii platim – in spiritul masurilor asumate in acordurile cu FMI dar de fapt prelungesc agonia ca timp si starea de criza ca profunzime. Daca ati fost pe faza in seara zilei de 12 august 2009 la postul Realitatea TV distinsul ministru al muncii, domnul Marian Sarbu  a spus (de fapt a scapat ….. “porumbelul”) cum ca de la 01 ianuarie 2010 nu exculde varianta cresterii salariului minim pe economie cu 20 – 25% ceea ce s-ar traduce cum ca incepand cu acea data salariul minim sa ajunga undeva la 720 – 750 lei. Este interesant aceasta stire, mai ales ca la ultimele doua cresteri ale salariului minim se facea expres precizarea ca daca “ar fi permis-o creşterea economică, creşterea de productivitate şi inflaţia”. Asta inseamna ca DESTEPTII nostri guvernanti stiu sigur ca de la inceputul anului 2010 va creste productivitatea si mai mult ca sigur si economia??????????? (vom auzi – cum de altfel am mai auzit din gurita politicienilor ca economia „duduie” – duduiala pe care o aud doar ei si asta atunci cand dorm si cum ei dorm tot timpul inseamna ca le duduie capul si-n vreme de criza). Inflatie oricum nu mai sperie demult pe nimeni.  In acest moment cresterea economica este negativa si daca este sa acceptam teoria conform careia in 2008 cresterea economica a fost de 8%, o scadere la – 8  pana la – 8,5% inseamna in valoare absoluta o cadere economica de 16 pana la 16,5% in valoare absoluta. Probabil ca analistii, consultantii guvernantilor sunt absolventi la SPIRU HARET – invatamant la distanta, fie in scoala au facut aritmetica cu femeia de servici fiindca pana la urma totul este aritmetica pura. Aceasta intentie urmareste de fapt, daca tot s-a redus suprafata (baza) pe care se exercita presiune fiscala si taxare care oricum este excesiva, „ingrosarea” bazei de suprataxare. Ceea ce uita intentionat sau nu priculicii nostri politici este ca in aceste noi conditii din ianuarie 2010 alte zeci de mii de firme vor urma sa traga obloanele pentru ca nu vor reusi sa asigure aceste cresteri salariale care oricum nici la acest moment nu au acoperire prin productivitate si atunci chiar ca mi-e greu sa anticipez ce se va intampla. Atunci scapa cine poate……

Un lucru este sigur: avem un guvern care nu este capabil sa ia masuri energice si coerente de reducere a efectelor crizei (car e oricum este o criza importata), fiindca, este sau ar trebui sa ne fie clar ca nu sta in puterea unui guvern sa adopte masuri de sa spunem – eradicarea crizei, dar poate si trebuie sa ia masuri pentru minimizarea efectelor acesteia, ceea ce „ai nostri ca brazii” demonstreaza inca o data ca nu sunt in stare sa faca.

Cam in asta consta „marea strategie anticriza” a guvernului MilBoc – MinBoc. O facem asa de ochii FMI si mai ales ai nostrii, muritorii de rand, apoi mai vedem in ianuarie ce se mai poate „golani”…….

Polemicus

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: