AsOmarea Romaniei prin AsUmarea raspunderii guvernului Boc referitor la Scrisoarea de intentie cu FMI !


„Propun ca modalitatea prin care să punem în aplicare programul de reducere a cheltuielilor bugetare şi de susţinere a activitaţii economice să fie angajarea răspunderii Guvernului. În ceea ce priveşte calendarul, procedura de asumare va trebui să permită Guvernului ca măsurile să fie aplicabile începând cu luna iunie. Conţinutul proiectului de lege care va viza asumarea răspunderii să fie discutate în Coaliţie, după care aprobate în Guvern şi angajată răspunderea în faţa Parlamentului”, a declarat premierul Emil Boc.

Din punctul meu de vedere semnarea scrisorii de intentie in acesti termeni este vadit o incercare de salvare a imaginii politice a guvernului BOC-BASESCU.

„Formula” gasita de Basescu nu face altceva decat sa chinuie o multime de oameni din cei 1.400.000 de bugetari si aproximativ marea majoritate a pensionarilor, dintr-un total de aproximativ 5.525.600 de oameni.

In anul 2009 aproximativ 133362 de societati comerciale si-au suspendat activitatea  conform ONRC, 19868 societati comerciale si-au suspendat activitatea in trim.I al anului in curs (aproape de 5 ori mai mult decat in aceesai perioada a anului 2009), radierile voluntare s-au dublat in acelasi trimestru fata de 2009 ajungand la 2655 de societati  iar 4104 au intrat in primele trei luni ale anului 2010 sub protectia legii 85/2006 (Legea insolventei). Dupa cum lesne se poate observa lucrurile nu au tendinta de imbunatatire cel putin pe termen scurt si mediu.

Nu ma pot abtine sa nu remarc cum ca societatile comerciale au scazut atat numeric cat si ca numar de angajati. Conform unor statistici oficiale numarul somerilor inregistrati la 28 februarie 2010 a fost de 762.375 de persoane, cu 21393 de persoane mai mult decat in ianuarie 2010, adica in medie au fost concediati aproximativ 1069,65 de persoane pe zi lucratoare.

Datorita faptului ca a viteza de reactie a mediilor decizionale politice si guvernamentale este foarte scazuta, aproape inexistenta si total ineficienta pot crede ca la acest moment numarul aproximativ de someri in evidentele institutiilor guvernamentale depaseste lejer 800.000 de someri inregistrati pentru ca daca ne gandim si la persoanele care au renuntat la a se mai prezenta la agentiile de somaj si aici ma refer la persoanele provenite din mediul rural care au renuntat la a-si mai cauta un loc de munca, preferand sa lucreze ca zilieri si „nu vor sa culeaga o pruna” cum identifica una din problemele agriculturii, zilele trecute marele „Conducatot”  Basescu si fie vorba doar intre noi, de unde sa le culeaga saracii ca au facut astia praf si agricultura in ultimii 20 de ani si daca se mai culege ceva – se culege prin Spania, Italia sau Germania – si ma gandesc la capsuni cand afirm aceste lucruri.

Pe aceasta urata realitate si structura economica si sociala cabinetul Boc hotaraste sa-si „asume” raspunderea pe Scrisoarea de intentie cu FMI pana la 01 iunie 2010, fara sa realizeze ca „asomeaza” practic Romania. Ma surprinde faptul ca organizatiile patronale au acceptat o astfel de varianta in loc sa sustina necesitatea reducerii cheltuielilor  prin:

1) reducerea numarului de bugetari avand in vedere ca numarul societatilor comerciale (care trebuiau controlate, „regulate” si de cele mai multe ori amendate pentru cresterea fondului de prime si stimulente) s-a redus dramatic comparativ cu decembrie 2008 (in opinia mea mai bine sacrifica 200000 – 300000 de bugetari decat tot aparatul bugetar) ;

2) reducerea salariilor asa numitilor „inalti functionari” pentru ca asemeni jocurilor de intrajutorare de tip Caritas care au facut ravagii in anii 1996-1998 si structurile bugetare sunt tot niste constructii de tip piramidal iar celor aflati deasupra a 1/3 de baza ar fi trebuit sa li se rada pur si simplu veniturile cu cel putin 50%, dar nu Boc vrea fiindca asa a zis Basescu – toti 25% si …. daca a zis Basescu……. Dar Basescu a zis multe si ….. nevrute. Inclusiv a tras de urechi guvernul Tariceanu fiindca nu dorea cresterea salariilor profesorilor cu 50%. Nu numai ca nu le-a dat pana la urma procentele promise dar acum le beleste si 25% din salariu. Da’ poate ca-ar trebui sa le beleasca altceva…. . Dar asta-i alta discutie.

3) sistemul de pensii din Romania este tot o structura de tip piramidal ca de’: ei si-au facut legile si nu erau prosti sa le faca impotriva lor. Si aici inaltimea piramidei este problema. Daca ar fi problema de geometrie, inaltimea piramidei s-ar masura in metri sau ma rog milimetri dar asta la care ma refer e piramida financiara si se masoara in lei…… Si e al dracului de mare distanta din varful piramidei pana la baza ei. Sar de e mult mai usor sa-i belesti  pe toti cu 15% decat sa-i lasi pe cei afalti la 1/3 de baza cu jumatate din venituri. Sunt totusi 5.525.600 de pensionari. O sa naduseasca premierul si Seitan „belind” la ei. Da poate o sa-i ajute si Basescu ……. ca doar el a venit cu ideea.

4) reducerea numarului de consilieri, paraconsilieri, ultraconsilieri, purtatori de cuvant, purtatori de „griji”,  „infiltrati” prin aparatul guvernamental, ministerial, parlamentar si de ce nu in cele din urma prezidential.

5) reducerea cheltuielilor cu materiale consumabile si de intretinere de orice natura la minimul necesar; Ca si consumabile imi vine in gand cel mai adesea ANAF-ul care este unul dintere cei mai nesatui consumatori in materie de consumabile. Cate zeci de mii de plicuri, cate tone de hartie si zeci de litri de cerneala consuma lunar sa trimita fel si fel de somatii, adrese, instiintari si asa mai departe contribuabililor cand ba nene: s-a inventat netu’ mai tot omu’ sa ca nu zic tot prostu’  are o conexiune la internet si o adresa de e-mail care ar trebui sa o ceara distinsii finantisti de la contribuabili  in mod obligatoriu si nu au decat sa le bombardeze e-mailul cu astfel de informatii. Ca oricum alea venite prin posta sunt folosite de multi la altceva fiindca totusi au o calitate:  sunt scrise pe o singura parte ….  🙂

5) Limitarea plimbarilor de aiurea cu masinile institutiilor ale soferilor sau a angajatilor. Eu unul am vazut cum se fac cumparaturile personale cu masini ale unor institutii. Si nu o data.

6) Introducerea unor masuri care sa reduca evaziunea fiscala in materie de alcool, tutun, carburant si alimente – si aici ma gandesc in special la paine. Un destept la TV intr-o seara dadea un exemplu care m-a scos din sarite. Cica la o fabrica de camioane se vind doua camioane cu factura si zece fara….  Cum cine a zis ? Sebi, Sebastian Vladescu onor sinistru de finante…… 🙂  halal ministru…… cu asa exemplu…..

7) reducerea ajutorului de somaj nu e o masura dintre cele mai stralucite. Mai bine incercau pentru un trimestru sa reduca taxele angajatilor cu macar 4% si ale angajatorilor cu macar 1,5%. astfel incat angajatul (si ma refer la cel angajat cu salariul minim pe economie) ar fi castigat un ban in plus fata de un posibil ajutor de somaj, iar angajatorul ar mai fi infiintat acolo un loc, doua sau trei de munca generatoare de impozite si taxe si inmultit cu cate societati au mai ramas……… Da ei nu …. sa faca ei burta mare…… da’ de unde? da’ din ce?

8) O alta fateta a economiei subterane este data de acei „oameni de afaceri” care pe fondul problemelor grave economice, deschid firme ca si cum criza n-ar exista, folosesc somerii lui Boc sau personal lucrator la cel mai autentic negru posibil ca forta de munca si pozeaza in prosperi oameni de afaceri. Pe astia nu-i vede nimeni…….. cum sa-i vada daca’s de-ai lor……..

Ar mai fi multe de spus dar si mai multe de facut dar pana atunci vreau sa-i anunt pe distinsii domni din partea organizatiilor patronale (care au pierdut timpul pe la intalnirea de azi cu Boc, Seitan si Vladescu) ca daca intradevar sunt de acord cu ce li s-a servit azi, au fost pacaliti. Guvernul nu face altceva decat sa castige timp….. Urmatorul pas va fi cresterea taxelor si impozitelor: de sus pana jos si de la stanga la dreapta. Iar ne vom trezi cu Basescu intr-o duminica ca-i mai vine vreo idee….. iese in conferinta de presa si mai anunta cine stie ce „minune”……..

Chiar nu ati vazut ca aveti de-a face cu niste ageamii? cu niste diletanti? si cel mai grav cu niste MINCINOSI? Le-as spune celor doi domni: Basescu si Boc – Pacala si Tandala dar as jigni nepermis de crunt cele doua personaje pitoresti de basm romanesc asa ca o sa le spun simplu: boc si basescu…….:)

ROMANIA TREZESTE-TE!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: