Memorabilis Ramnicu Sarat.


Multi dintre ramniceni cunosc cladirea recent renovata a magazinului Victoria din centrul orasului insa putini dintre ei isi mai amintesc cladirile care erau  in acel perimetru acum aproximativ 40 – 45 de ani.

Intamplator am gasit o serie de documente originale dupa parerea mea, din care o sa va prezint in acest post fisa imobilului GRIMBERG IANCU

si doua imagini ale cladirii din aceasta fisa. In partea din stanga sus a fisei imobilului, exista un plan de situatie in care sunt mentionate numele a doua strazi: Str. Suvorov („botezata” asa prin anii ’50 dupa numele unui general rus care prin 1788 ar fi castigat doua batalii, una langa Ramnicu Sarat si alta pe langa Focsani) cunoscuta ramnicenilor insa ca Strada Mare sau str. Victoriei cum se numeste si in prezent, si Str.Smardan – astazi, mai mult o alee intre blocuri.

CASA GRIMBERG IANCU

Asa cum se poate vedea si in imagini, la parterul cladirii a fost un atelier sau spatiu comercial.

Anunțuri

3 Responses to Memorabilis Ramnicu Sarat.

 1. chirac spune:

  Inedit! În perioada interbelică, conform Almanahului Râmnicului Sărat, la această adresă locuia un anume Moise S. Grünberg, care deţinea un magazin de încălţăminte, pielărie şi galanterie. Să fie tătăl lui Iancu Grimberg? Posibil, având în vedere aceeaşi adresă, Str. Victoriei (Suvorov), Nr. 60. Strada Smârdan lega străzile Vidinului (azi dispărută) şi Primăriei (azi Primăverii) şi era (aproape) paralelă cu Strada Victoriei. Cred că imaginile sunt de pe la sfârşitul anilor ’70 sau începutul anilor ’80 deoarece alături de imobilul de la Nr. 60 există un spaţiu liber, semn că imobilul vecin fusese demolat. Detalii despre Strada Victoriei şi Râmnicul de altădată găsiţi pe http://ramnic.blogspot.com/ şi pe http://chirac.wordpress.com/

 2. chirac spune:

  Aştept cu interes şi alte postări despre istoria mai veche sau mai nouă a oraşului.

 3. Florin spune:

  Buna. Am urmarit Memorabilis Rm Sarat cu interes. Bunicii sotiei mele au avut casa in centrul vechi al Rm Sarat – atelier de croitorie, Costandache Gheorghe. Au fost demolati la inceputul anilor ’80 si sa muti o casa intr-un apartament de bloc … In plus am pierdut majoritatea pozelor, documentelor, actelor, etc. ramanind fff putin. Istoria fiecarui individ face istoria unui neam. Locul Casei era unde acum este CEC (Victoriei 20). Fisele de imobil din anul 1976 gasite de dvoastra cred ca au fost folosite pentru a justifica demolarea centrului vechi.Dar istoria poate fi recuperata ca un puzzle de acolo de unde nu astepti. Sunt interesat de poze, planul orasului in perioada 1920-1940, buletinele cladirilor de prin 1948, fise de recensamant 1965, fise de imobil 1976, etc- daca mai exista, unde pot fi gasite, Un lucru cat de mic conteaza. Multumesc.
  Numai bine,florin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: