Memorabilis Ramnicu Sarat II


O alta constructie care a fost demolata cu scopul maririi suprafetei necesare construirii magazinului Victoria din Ramnicu Sarat este casa Ivanescu Dumitru si Ivanescu Frusina

Imobilul era in vecinatatea casei Grumberg la numarul 58 pe acceasi fosta strada Suvorov.

La strada, cladirea arata prin  1970 – 1975 cam asa:

In adancime, mai avea un corp de locuinta care se pare ca ar fi cel din fotografia de mai jos:In spatele acestei cladiri observ o constructie care cel putin mie personal mi se pare a fi partea superioara a unui bloc de locuinte si cred ca era dat si in folosinta in.  Sistematizarea locuintelor se pare ca incepuse la Ramnicu Sarat, buldozerele daramau cel putin 200 de ani de istorie.

N.A. Avand in vedere perioada dintre anii 1946 – 1960 cand micii industriasi si negustori, care formau patura mijlocie a societatii romanesti din perioada interbelica au fost pur si simplu „terminati” de regimul comunist, explica si aspectul jalnic in care au ajuns aceste cladiri. Saracirea lor a facut imposibila intretinerea constructiilor pe de o parte, pe de alta parte cele mai multe dintre aceste cladiri au fost nationalizate, proprietarii au devenit chiriasi in propria lor casa si in plus, au fost adusi oamenii muncii chiriasi la statul comunist. Chiriasii e limpede ca nu aveau intersesul sa intretina ceva ce nu era proprietatea lor.

Este interesant de aflat daca cei care apar in calitate de  proprietari in anii ’70- ’76 au locuit in aceste imobile si inainte de sfarsitul celui de-al II – lea razboi mondial (sau ma rog, parintii sau bunicii lor).

Reclame

2 Responses to Memorabilis Ramnicu Sarat II

 1. chirac spune:

  Din nou o postare inedită. Felicitări. Dumitru Ivănescu deţinea în epoca interbelică un magazin de coloniale şi băuturi. Se pare că era în acelaşi timp şi cârciumă, pentru că unii muşterii, după ce se închidea Clubul „Intim” de vizavi, treceau strada la Ivănescu sau Ungureanu. Întradevăr casele Ivănescu şi Grünberg se găseau pe locul actualului magazin Victoria. Sunt curios dacă găsiţi date despre „Librăria Şcoalelor” (Str. Victoriei, 62), aflată chiar pe colţ, la intersecţia cu Str. Braşoveni (fostă Centrală), aparţinând lui Iancu Goldemberg – librărie, agentură şi comision.
  De aflat până când s-a numit Strada Suvorov. E posibil ca în anii ’70 să fi revenit la vechea denumire, „Mare”. Deci, imaginile ar putea fi mai vechi, din anii ’60.
  Vă împărtăşesc părerea cu privire la soarta acestor vechi imobile. Păcat că nu s-a gândit nimeni să le inventarieze fotografic înainte de demolare. Există totuşi o serie de ilustrate interbelice, mai noi sau mai vechi, ce prezintă Strada Victoriei. Cercetarea lor atentă dezvăluie privitorului destule secrete.
  Blocul de care pomeniţi este (cred) cel de vizavi de „Victoria”, pe Str. Braşoveni.
  Vă felicit încă o dată şi aştept în continuare postări cel puţin la fel de interesante la „Memorabilis Râmnicu Sărat”.

 2. chirac spune:

  La începutul anilor ’30,Dumitru Ivănescu făcea parte din Cons. de Adm. al Camerei de Comerţ şi Industrie din Râmnicu Sărat. Portretul său există în Almanahul Râmnicului din 1933.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: