19 februarie 2011 – 135 ani de la nasterea lui Constantin Brâncuşi!


Instituţiile culturale de stat din Romania nu pot sa nu confirme regula indolenţei, nesimţirii şi de ce nu a inutilităţii lor pentru a nu ştiu câta oară.  Încă odată ne demonstrează că valorile nu contează pentru ele ….. si daca valorile nu contează atunci cât mai contează românul simplu, omul de rând, pentru reprezentanţii statului român?

Google, companie care de ceva vreme are si o micuta filiala româneasca a înţeles cine este (si folosesc prezentul) –  Constantin Brâncuşi iar LOGO-ul Google pentru 24 ore a fost dedicat marelui sculptor.

Dacă ai noştrii ca brazii nu marchează un astfel de moment putem pricepe pe ce logica TVR -ul alege un pitpalac de pe nu ştiu unde să ne reprezinte la Eurovizion 2011, despre care să aflăm că-i până la urmă un ……. maimuţoi care nu’ş ce poze şi-a pus pe net…… 🙂 .  Asta ca o paranteză ……..

Dar să revenim la Constantin Brâncuşi……. si tot cu o paranteza se spune ca la Paris, Brâncuşi a fost acceptat de Rodin ca ucenic insa Brâncuşi l-a refuzat răspunzând că  „la umbra marilor copaci nu cresc vlăstarele tinere”. Se pare că Rodin a fost surprins de răspuns apreciind că: „În fond are dreptate, este tot atât de încăpăţânat ca şi mine ”  Cam la fel e şi cu TVR -ul, unde, unii de talia lui Brâncuşi nu au loc de cei în jurul carora nu creste ……nici macar iarba…. .

Comuniştii nu i-au aprobat repatrierea chiar după trecerea în nefiinţă şi nu au acceptat nici opera pe care marele sculptor şi-a dorit atât de mult să o lase moştenire – prin donaţie către Academia Româna dacă nu mă înşeala memoria – ţării în care s-a născut. Cu ce sunt actualii guvernanţi mai breji?

În afară de televiziuni, care în ediţiile de ştiri anunţau de iniţiativa de laudat  a companiei Google, în rest, totul e  TĂCERE pe acest subiect.

La 19 februarie 1876, Maria Brâncuşi dădea viaţă celui ce avea să devină cel mai mare sculptor român – Constantin Brâncuşi.

Acum vreo 10 ani am vizitat memorialul Constantin Brâncuşi de la Hobiţa in jud. Gorj. Mi-amintesc foarte bine topografia casei memoriale si undeva printr-un sertar cu siguranţă am si câteva fotografii de atunci. Custodele muzeului – din câte mi-aduc aminte – nepoata sau strănepoată a marelui artist ne-a prezentat muzeul si a punctat momentele principale din viaţa sculptorului. Mi-a ramas în minte faptul ca la 12 ani copilul Constantin a pornit să lupte cu viaţa, împins de greutăţile şi sărăcia cruntă in care trăia împreună cu fraţii şi părinţii săi. Vreme de 6 ani familia nu a ştiut nimic de Constantin Brâncuşi.

După perioade de ucenicie la Tg. Jiu în diferite ateliere şi prăvălii, anul 1894 îl găseşte în Craiova ospătar la o cafenea şi mai apoi ajutor de băcan. Este anul în care, provocat de un muzician aflat în trecere prin Cetatea Băniei, realizează nici mai mult nici mai puţin decât o vioară şi nu din cine ştie ce material lemnos bine ales ci dintr-o scândură din structura unei banale cutii din lemn. Reuşeşte să facă un instrument care-i va deschide uşa Şcolii de arte şi meserii din Craiova – clasa sculptură. Urmează Belle Arte – Bucureşti absolvită in 1902 iar in 1904 ajunge în Munchen de unde cel mai probabil nemulţumit de ceea ce oferea scoala de arta germană pleacă – se pare – pe jos la Paris.

Biografia celui considerat inventatorul – sculpturii moderne – o puteţi afla în totalitate de la doamna de care vă vorbeam mai sus.

În septembrie 2010, am ajuns iaraşi prin zona Gorjului şi nu m-am putut abţine să nu mai trec încă odată prin parcul din Târgu Jiu binecuvântat prin trei din operele marelui artist (Masa tacerii, Aleea Scaunelor si Poarta Sărutului) şi minunata Colana a infinitului aflată în altă parte a oraşului.

Iată si câteva fotografii – nu sunt cine ştie ce capodopere fotografice – dar cred ca fac placere ochiului şi de ce nu, sufletului.

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: